לצאת לנוודות דיגיטלית זה מרגש, ואפשר לומר שזה שילוב של פחד ופרפרים בבטן. אנחנו ממש זוכרים את הצעדים הראשונים שלנו באורח החיים החדש הזה, שהרגיש כמו ללמוד איך ללכת בפעם הראשונה. במאמר זה החלטנו לתת מידע וטיפים לכל מי שחולם להיות נווד דיגיטלי וסוף כל סוף הולך להגשים את זה, אבל חושש לבחור יעד שמתאים לנוודות במיוחד שזו הפעם הראשונה. במאמר הזה נתייחס לטיפים שלנו כזוג נוודים, אך אלו טיפים שגם רלוונטיים לכל מי שמטייל באופן עצמאי. אנחנו מתרגשים לשתף אתכם את הידע והחוויה של שנינו במסע מאז 2020. מתרגשים להתחיל, ואתם?
קצת על המסע שלנו
בשנת 2020 החלטנו לצאת לנוודות דיגיטלית, וזו לא הייתה החלטה קלה. הרעיון של נוודות דיגיטלית התעורר עוד משנת 2017, באותו הזמן אני (יוליה) עבדתי בעגלות אחרי הצבא מ – 2015 והתרגלתי מאוד לאורח חיים של טיולים ועבודה בחו״ל. תוך כדי שעבדתי בחו״ל, חשבתי על איך אני יכולה לעבוד מכל מקום בעולם, ןזה מה שדחף אותי ללכת ללמוד תחום שקשור לדיגיטל. הלכתי ללמוד תואר במכללת כנרת ששם למדתי תקשורת שיווקית. באותו הזמן עשיתי מחקר קצר וחיפשתי ״עבודה מהבית״ ״לעבוד מרחוק״ ״עבודה אונליין״, עשיתי חיפוש בגוגל על זה עד שמצאתי את המונח שמסכם בצורה מושלמת את מה שאני רוצה לעשות. ניתקלתי בכתבה שמדברת על נוודות דיגיטלית, שם אמרתי לעצמי ״זה, את זה בדיוק אני רוצה לעשות וככה אני רוצה לחיות!״. וככה ב – 2017 הלכתי ללמוד במכללה, שם הכרתי את גידי שלמד תיירות והקליק היה מיידי, כי הוא למד תיירות שזה תחום שמסקרן אותי, והוא תיירן בנפש שאוהב לטייל ולחקור. אחרי השירות שלו הוא הלך לעבוד כמאבטח באוניות נופש במשך שנה ולאחר מכן היה תרמילאי במזרח במשך שנה נוספת, ככה שהוא גם חווה את העולם. לשנינו זה הרגיש שמצאנו את הנפש התאומה שלנו ❤️
באותו הזמן סיפרתי לגידי על נוודות דיגיטלית והוא התאהב ברעיון ממש כמוני. בזמן שאנחנו מנסים להבין איך אנחנו עושים את זה, עבדנו שנינו בתעשיית התיירות בטבריה אני עבדתי כמנהלת משרד בחברה שעוסקת בניהול דירות נופש וגידי היה סוכן נסיעות. במשרה הזו הייתה לי יכולת לעבוד מהבית ככה שחוויתי את זה בפעם הראשונה ונהנתי בטירוף. בראש שלי היה לי ברור שאני הולכת להמשיך לעבוד בעבודה הזו ולשלב את זה תוך כדי נוודות.
מגיפת הקורונה – 2020
כשהכל הלך טוב, ועדיין ניסינו לחשוב איך באמת נוכל לשלב את העבודה שלנו כשכירים ביעדים שונים בארץ ובעולם, פרצה מגיפת הקורונה. מי שזוכר את הגל הראשון והשני שהייתה פאניקה עולמית, ישראל כמו מדינות אחרות סגרו את שעריהן לקבלת תיירות יוצאת ונכנסת. ואז זה קרה, פיטרו אותנו מהעבודה שלנו כי שנינו עבדנו בתחומים שעוסקים בתיירות, ובלי תיירים לא הייתה עבודה. המשכנו להיות שכירים במקצועות אחרים שיכולנו למצוא באותה תקופה, גידי עבר למכירות טלפוניות ואני בתור מנהלת משרד בחברת הייטק שהמשרד שלה יושב בספרד. ספויילר, אם אתם עוקבים אחרינו באינסטגרם היום, אתם יודעים שאנחנו כבר לא שכירים ושנינו בעלי עסקים. את הסיפור הזה סיפרנו לכם כדי להסביר לכם שהגענו מעבודות של שכירים, כאלו שאפשרו לנו לעבוד מהבית, ועל סמך העבודות האלו בחרנו את היעד הראשון שלנו לנוודות דיגיטלית.
ככה בוחרים יעד ראשון
שכיר או עצמאי?
כשכירים אנחנו צריכים לוודא עם מקום עבודה שאכן זה בסדר לטוס למדינה שיש הפרש שעות גדול, אנחנו מניחים שבהרבה מקרים זה לא אפשרי. אם אנחנו עובדים כשכירים נרצה להגיע למקומות שהם באותו אזור זמן של ישראל לדוגמא: מזרח ומרכז אירופה. בתור עצמאיים יש לנו גמישות לטוס ולעבוד מכל מקום שרק נרצה אבל גם כאן חשוב להבין, האם אנחנו עצמאיים שמתנהלים עם לקוחות באופן יומי ובשעות מסוימות שחשובות ללקוח. ישנם לא מעט עסקים שהעבודה שלהם מול לקוחות היא טלפונית או שיחות ווידיוא, כלומר הם ולהקוח שלכם צריכים להיות נוכחים בותו רגע כדי לספק את השירות ולצרוך אותו. בואו נסכם את זה בצורה כזאת, אתם צריכים לבחור את היעד על סמך סגנון העבודה שלכם, במילים אחרות עד כמה הלוח זמנים שלכם גמיש ועד כמה אתם יכולים להכניס כסף ללא תלות בתקשורות ישירה מול הלקוח. אנחנו מכירים לא מעט שכירים שהבוסים שלהם נותנים להם לעבוד מתי שהם רוצים, רק שיראו תוצאה או שיעדמו ביעד שנקבע. במידה ואתם צריכים אזור זמן שהוא יהיה דומה לארץ, מזרח ומרכז אירופה הן אופציות מעולות לנוודות ראשונה. וזה בדיוק מה שאנחנו עשינו כאשר החלטנו שאנחנו מתחילים את הנוודות שלנו בחו״ל.
אמיצים או רוצים ללכת על בטוח?
לא חייבים לקפוץ ישר למים עמוקים. כל אחד והקצב שלו, לדעתנו להתחיל קודם כל מאירופה ומאותו אזור הזמן שקרוב לארץ יכול לתת תחושה של ביטחון שבמקרה ומשהו לא ילך כמו שתכננתם, אתם מספיק קרובים לארץ כדי לחזור בלי נזק כלכלי גדול. אומנם לא צריך לחשוב על הגרוע מכל, אבל כן היינו ממליצים להתייחס לזה ברצינות. כיעד ראשון שלכם היינו ממליצים לא לטוס לדרום אמריקה ואסיה אלא דווקא להתחיל עם אירופה, תזכרו ״צעדים קטנים, מובילים להצלחות גדולות״.
מה הם תחומי העניין שלכם?
רגע לפני שצוללים לבחירת יעד לנוודות דיגיטלית, אחד הקריטריונים החשובים הם להבין מה בדיוק אנחנו אוהבים. לא נרצה להגיע ליעד ששום דבר בו לא רלוונטי ולא מעניין אותנו. אם אנחנו אוהבים חופים כנראה שנחפש יעדים שיש בהם חופים, אם אנחנו אוהבים לטפס על הרים וסקי אז נחפש יעדים בהתאם. בסוף מה שחשוב לנו זה לא רק עבודה מהבית ומכל מקום אלא גם הפנאי שלנו. לא לשכוח! בתור נוודים דיגיטליים אנחנו יכולים ליצור לעצמינו את החיים שאנחנו רוצים. קריטריון נוסף לא פחות חשוב הוא מזג אוויר ביעד אליו נרצה להגיע, האם אנחנו רוצים מזג אוויר חם או קר, טרופי או יבש וכו׳. כאשר נדע איזה סוג מזג אוויר אנחנו רוצים ובאיזה חודש אנחנו רוצים להגיע, נוכל לבדוק בחיפוש פשוט בגוגל מהו מזג האוויר בחודש או חודשים שאנחנו רוצים להגיע, וזה מה שיעזור לנו למצוא מקום אידיאלי עבורנו.
עלות מחייה נמוכה
עלות מחייה נמוכה היא הכרחית בנוודות, גם אם אתם וותיקים, עם ילדים או חדשים. אנחנו מניחים שכאשר אתם מתחילים אתם לא מרוויחים הון אלא אם אתם לוקחים את העסק או המשרה שלכם לנוודות אחרי שיש לכם בה וותק כבר כמה שנים. עלות מחייה נמוכה תאפשר לכם לקחת את אורח החיים החלומי הזה בקלות (רק לא יותר מדיי הא?! בסוף אנחנו כן מעודדים אתכם לפתח קריירה מצליחה תוך כדי הטיול האיטי שלכם) ולהתמקד בחוויה שלכם בתוך היעד. במיוחד אם אתם מטיילים לאט כמונו, לקחת מקום שהוא יקר מדיי יכול להיות הוצאה כספית מיותרת, שבסוף תטיש אתכם ותרגישו שאתם רק מוציאים כסף ועדיין לא מספיק מרוויחים. אז לא להתפרע, בסוף תגיעו גם ליעדים יקרים, אבל תתחילו ממשהו פשוט, קל וכייף.
קהילה
כאשר אתם רק יוצאים למסע של נוודות דיגיטלית חשוב להקיף את עצמכם באנשים שעושים את מה שאתם עושים. היינו ממליצים בחום לבחור את היעד הראשון שלכם כיעד שמושלם לנוודים דיגיטליים, מהסיבה שזה יתן לכם השראה מאוד חזקה להמשיך להיות נוודים ולעבוד קשה בשביל זה, בנוסף כמובן ליצור גם חברים למסע. אם אתם מטיילים לאט היינו ממליצים להגיע להוסטלים מושקעים שמתאימים לנוודים דיגיטליים כי שם לא תשתעממו ותמיד תמצאו את עצמכם מוקפים באנשים.
קריטריונים נוספים כאשר בוחרים יעד לנוודות
- מהירות Wi-fi
אם אין לנו וייפי יציב איך נוכל להתפרנס מכל מקום? כמובן שזה תקף לכל מי שמתפרנס מהמחשב הנייד ועושה פגישות אונליין. - תחבורה ציבורית נגישה
לא נרצה להגיע ליעד שקשה להתנייד בו, כן חשוב שתהיה תחבורה ציבורית כמו אוטובוס, רכבות ואם לא, אז לפחות שיהיה Uber או Bolt ושהמחירים יהיו נגישים ונוחים לכל כיס.
אלו המקומות שהיינו שוקלים לנוודות ראשונה:
יוון
יוון היא יעד מושלם לנוודים מתחילים, מהסיבה הפשוטה שזה קרוב לארץ בטירוף, ככה שהשעות הן אותן שעות. בנוסף לזה שיוון קרובה לארץ, היוונים עצמם מאוד מזכירים את הישראלים באופי ובתרבות והופכים את היעד הזה להרגשה של בית. יוון היא יעד לא שיא זול, ומצד שני גם לא יקר וניתן למצוא מספר מקומות עם קהילה חזקה של נוודים דיגטליים. יש מקום אחד שקרץ לנו מאוד והתאהבנו בו ממבט ראשון וזו העיר חאניה. זו היא עיר שנמצאת בכריתים, והיא מושלמת לנוודים דיגיטליים כי היא משלבת קהילה חזקה ופעילה, אינטרנט טוב ועלות מחייה נמוכה יחסית לאתונה שהיא עיר הרבה יותר מרכזית וסוענת. למי שמטייל עצמאית היינו ממליצים לקחת דירת שותפים או הוסטל במרכז חאניה ככה שתהיו קרובים גם לחופים וגם לעיר העתיקה.
אתונה היא יעד נוסף שיכול להיות רלוונטי לנוודים דיגיטליים שרק יצאו לדרכם. העיר מאוד מפותחת וצעירה ככה שמי שרווק ומטייל לבד תוכלו ליהנות שם בטירוף מהוסטלים וחיי לילה. אתונה מפוצצת בחללי עבודה ובבתי קפה לעבוד מהם עם אינטרנט יציב ומספיק טוב לעבודה מרחוק.
פראג
פראג (בצ׳כיה) לא נחשבת ליעד חזק מבחינת נוודות דיגיטלית אבל היא כן יכולה להיות רלוונטית לאלו שמחפשים מקום טוב שכיף להיות בו ועלות המחייה בו נמוכה. מה זה אומר מבחינתנו ״מקום טוב״? זה אומר שיש מה לראות מסביב ומה לעשות ואיפה לטייל, יש שפע של בתי קפה לעבוד מהם, יש חיי לילה, יש דירות והוסטלים וחללי עבודה. לגבי קהילה זה משהו שצריך קצת יותר להתאמץ בשבילו, לדוגמא לחפש בקבוצות פייסבוק: ״Digital nomads in Prague״ או להיכנס לאתר של Meetup כדי למצוא שם אירועים מעניינים על מנת ליצור קשרים עם נוודים אחרים שנמצאים באזור. לדעתנו פראג יכולה להיות רלוונטית מאוד לזוגות, ולאלו שמטיילים עצמאית יכול להיות שזה יהיה קצת משעמם אלא אם אתם בוחרים ללכת להוסטל שזה תמיד פותר הכל ותמיד יש עניין.
מקומות נוספים שהיינו שוקלים לבקר בהם כנוודים דיגיטליים שרק מתחילים:
- בנסקו, בולגריה:
מפורקת בנוודים דיגיטליים, תוכלו למצוא שם אפילו כנס נוודים עולמי פעם בשנה. מקום מעולה להתמקם בו בפעם הראשונה. - ליסבון / פורטו, פורטגול:
יעד יקר, אבל אם אתם עובדים מרחוק כשכירים או כעצמאיים שמרוויחים משכורת מספיק טובה זה יעד מעולה לנוודות דיגיטלית ראשונה, נכון יש שם הפרש של שעתיים אבל זה לא קריטי וזה יחסית קליל. יש פה קהילה מאוד גדולה של נוודים דיגיטליים, ככה שלא יהיה לכם משעמם וזה מתאים לכל מי שמטייל עצמאית.
לסיכום
העצה הכי טובה שהיינו יכולים לתת לכם היא לשבת ולהכין רשימה של תחומי עניין שמעניינים אתכם, לאחר מכן להבין אם הייתם רוצים יעד חם או קר ורק אחרי זה ללכת לגוגל ולעשות חיפוש קצר : Best Destination for Digital Nomad in Europe
אנחנו אוהבים תמיד לחפש באנגלית כי איכשהו תמיד יש יותר אופציות ויותר השראה. אחרי שתמצאו את היעדים תוכלו לחקור על כל אחד ולראות אם הוא יעד שמתאים לתחום העניין שלכם.
לאחר מכן היינו בודקים את הערים באותו היעד ואיזה ערים נחשבים חזקים לנוודים דיגיטליים, את זה היינו עושים ככה: Best cities for digital nomads in Greece או במקרה של יוון זה כנראה יהיה Island. אחרי שעשיתם את הסינון הראשון, הסינון השני יהיה מהירות הויי-פיי שאת זה אפשר לבדוק בקלות באתר שנקרא Nomadlist, ובנוסף לבדוק לגביי קהילה ביעד הזה.
על מנת לבדוק קהילה היינו ממליצים להיכנס לפייסבוק ולחפש קבוצות שקשורות לנוודות דיגיטלית. לדוגמא: Digital nomads in Chania.
אם יש לכם עוד פרמטרים שחשובים לכם היינו ממליצים להריץ על זה חיפוש בגוגל. וכמובן לא לשכוח, לחפש דירה ביעד הזה שקרובה לכל מה שחשוב לכם אם זה מסעדות, חדרי כושר או חופים.
שיהיה בהצלחה בנוודות הראשונה שלכם, אנחנו מתרגשים בשבילכם ומחכים לראות אתכם בדרכים!
Travel Slow
כותבי המאמר
יוליה וגדעון להב - נוודים דיגיטליים
ג'וליה וגדעון זוג נשוי עם תשוקה לחיי חופש של טיולים ועבודה מרחוק. אנחנו מטיילים במשרה מלאה מאז 2020 וחיים את אורח חיים של נוודים דיגיטליים. המטרה העיקרית שלנו היא לעורר בך את התשוקה לאורח חיים ללא גבולות, בהם ניתן לעבוד מכל מקום בעולם.
Travel Slow
Subscribe