כמעט לכל עיר בישראל יש גם עיר עתיקה מלפני הגירוש הרומאי. גם לערד יש עיר עתיקה רק שבערד היא נמצאת במרחק 10 דקות נסיעה. שם מול יקב יתיר נמצא התל משקיף על האזור מנקודה הגבוהה ביותר. התל נמצא בבקעת ערד ממזרח לבקעת באר שבע, וגובהו 576 מטר מעל פני הים. תל ערד נמצאת בצומת דרכים חשובה מתקופת הברונזה הקדומה ועד היום. בתקופת הברזל, הגנה על ערד על הכביש הראשי שעבר מירושלים, חברון, בקעת ערד לכיוון חורבות עוזה וים המלח.
התל ממוקם ממש מחוץ לעיר ותוכלו למצוא בו שרידי עיר כנענית מבוצרת ומצודות מתקופת מלכי יהודה. בביקור באתר תוכלו להבין כיצד הצליחו אנשים לעגור מים ולייצר חקלאות גם בתנאי מדבר קשים ללא טכנולוגיה מתקדמת. בחומות העיר ניתן לראות גם פשפשים (פתחים קטנים) מה שמצביע על כך שהחומה לא נעשתה על מנת למנוע כניסת בני אדם אלא את הצאן והבקר שגידולו אותם תושבים.
באתר ישנם שני חלקים העיר התחתונה והעיר העליונה, כמו כן בתל זוהו 5 שכבות שונות או תקופות התיישבות שונות שנבנו זו על זו ועל כן המשעות של המילה ״תל״:
שכבה 5 – תקופה כלקוליתית (4 אלף לפנה”ס) – התיישבות בבורות בגבעת ערד והגבעות סביבה.
שכבה 4 – תקופת הברונזה הקדומה (3100-2950 לפנה”ס) – יישוב כפרי. האוכלוסייה התגוררה במערות ובנקיקים טבעיים, מעט שרידים מהמבנים שלהם נמצאו.
שכבה 3 – ראשית תקופת הברונזה הקדומה ב’ (2950-2800 לפנה”ס) – יישוב עירוני גדול בשטח של כ-100 דונם, עם 2,500 עד 3,000 תושבים.
שכבה 2 – אמצע תקופת הברונזה הקדומה א׳ – המשכיות באוכלוסייה ללא פער כרונולוגי עם שכבה 3.
שכבה 1 – תקופת הברונזה הקדומה א׳. אשר היה בה יישוב קטן ועני.
מה אהבנו?
מאוד אהבנו את רמת השימור של המקום במיוחד של המצודה עם השער הגדול שנותן הרגשה של מסע בזמן. בנוסף גם מאוד אהבנו את בוא המים הגדול שנחפר שם וניתן לרדת אליו במדרגות שנבנו על ידי הרשות.
אנחנו ממליצים כרגיל בטיול מדברי על מים, כובע ונעליים נוחות וכמובן מצלמה טובה עם סוללה מלאה (:
גן לאומי תל ערד – רשות הטבע והגנים
איך להגיע?
בצומת תל ערד הנמצאת על כביש 31 (ערד-צומת שוקת), פונים 2 ק”מ צפונה בכביש 2808
כתבו בוויז: גן לאומי תל ערד
חניון לילה – החאן הכנעני
החניון מעמיד לרשות הלנים מבנה סגור ובו מזרנים וחימום, ויש בו גם 6 ביתני אירוח מאובזרים, מתחם לאוהלים פרטיים ומתחם קרוואנים. בחניון מי שתייה ושירותים, מקלחות חמות, פינת בישול, תאורת שטח, נקודות חשמל, ועוד.
שעות פתיחה:
הכניסה לגן נסגרת שעה לפני השעות הרשומות
שעון קיץ: בימים א’ – ה’ ושבת: 17:00 – 08:00 בימי שישי וערבי חג: 16:00 – 08:00
שעון חורף: בימים א’ – ה’ ושבת: 16:00 – 08:00 בימי שישי וערבי חג: 15:00 – 08:00
בערב ראש השנה ובערב פסח: 13:00 – 08:00 , בערב יום כיפור: 13:00 – 08:00
פרטים נוספים:
מאפיינים עיקריים: עתיקות
אזור: דרום מדבר יהודה
עונות ביקור: כל השנה
רמת קושי: לכל המשפחה
נגישות לנכים: נגיש
Travel Slow
כותבי המאמר
יוליה וגדעון להב - נוודים דיגיטליים
ג'וליה וגדעון זוג נשוי עם תשוקה לחיי חופש של טיולים ועבודה מרחוק. אנחנו מטיילים במשרה מלאה מאז 2020 וחיים את אורח חיים של נוודים דיגיטליים. המטרה העיקרית שלנו היא לעורר בך את התשוקה לאורח חיים ללא גבולות, בהם ניתן לעבוד מכל מקום בעולם.
Travel Slow
Subscribe